9 Ağustos 2012 Perşembe

Kadıköy Harun Yahya'nın Sahte Fosil Sergisine İzin Vermedi!



Bilim düşmanlarının Kadıköy Süreyya Operası önünde açtıkları sahte fosil sergisi Kadıköy sakinlerinin müdahalesiyle kaldırtıldı.
Adnan Oktar tarafından finanse edildiği bilinen ve bilim çevreleri tarafından uzun yıllardır uyarısı yapılan sahte fosil sergilerinin bir yenisi Çarşamba günü Kadıköy Süreyya Operası önünde açıldı. Kadıköylüler, Bahariye Caddesi üzerinde açılan sergiyi istemediklerini dile getirince tartışma büyüdü.

"Fosilleri özel koleksiyonculardan topluyoruz"
"110 milyon yıllık fosilleri sokak ortasında plastik kutularda nasıl sergiliyorsunuz? Bilimsel raporlarınız nerede?" sorusu üzerine serginin sorumlusu olduğunu söyleyen şahıs, fosilleri özel koleksiyonculardan topladığını, bunu parası olan herkesin yapabileceğini söyledi. Bunun üzerine tartışmaya katılan bir vatandaş bu kadar değerli olduğu iddia edilen hiçbir fosilin bilimsel raporları ve kaydı olmadan sokakta sergilenemeyeceğini belirterek durumun tarihi eser kaçakçılığı sayılacağını ya da fosillerin sahte olduğunu söyledi.

110 milyon yıllık fosilleri sergilemek için zabıta izni!
Resmi belgelerinin sorulması üzerine zabıtadan aldıkları izin belgesini gösteren sergi sorumlusu, etrafta toplananların gülümsemesine neden olurken, sergideki fosillerin herhangi bir resmi envanterde kayıtlı olmadığı ortaya çıktı.

"Çocuklarımızın akıllarıyla oynamanıza izin vermeyeceğiz!"
Olay yerine polisin gelmesi ile Kadıköylüler serginin kaldırılmasını istediklerini, sahte fosillerle çocukların ve gençlerin beyinlerinin yıkanmasını istemediklerini dile getirdiler. Tartışmanın büyümesi ve müdahale edenlerin sergi kalkmadan olay yerinden ayrılmayacaklarını belirtmeleri üzerine sergi kaldırıldı.
Kim olduklarını ve fosillerin bilimsel kaynağını açıklamakta güçlük çeken sergi sorumlularının "110 milyon yıllık fosilleri" havlulara sararak çantalara gelişigüzel koyduğu görüldü.

Prof. Dr. Berna Alpagut: "Her fosilin bir kaydı olması gerekir"
Olayla ilgili olarak görüşünü aldığımız antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut fosillerin tüm dünyada yasalarla korunduğunu, tescil ettirilmesi ve kayıt altına alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. Prof. Alpagut, "Fosili bir üniversitenin kazı ekibi de bulmuş olabilir, özel bir koleksiyoncu da olabilir. Ancak bütün buluntuların bulunduğu bölge, bulunduğu tarih, bulan ekibin yazıldığı bir künyesinin olması gerekiyor ve fosilin hangi resmi kurumda kayıtlı olduğunun belgelenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ya tabiat varlıkları kaçakçısı konumuna düşersiniz ya da düpedüz sahte fosillerle birilerini kandırmaya çalışıyorsunuz demektir" diye konuştu.

Yasa ne diyor?
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 24. maddesinde "Koleksiyoncular faaliyetlerini, Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirmek ve yönetmelik gereğince, taşınır kültür varlıklarını envanter defterine kaydetmek zorundadırlar" deniliyor. Maddede ayrıca "Koleksiyoncular, ilgili müzeye tescil ettirerek, koleksiyonlarındaki her türlü eseri on beş gün önce Kültür ve Turizm Bakanlığına haber vermek şartı ile kendi aralarında değiştirebilir veya satabilirler. Satın almada öncelik Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir" ifadesi yer alıyor.

Haber Sol'dan alınmıştır.

Haberin Videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder